Goedkoop en toch duurzaam eten

Dhr. C. van Dooren is expert op het gebied van duurzaam eten en werkzaam voor het Voedingscentrum. In samenwerking met wetenschappers, allen van de VU Amsterdam (Vrije Universiteit, startte hij een onderzoek naar hoe men tot een gezond en duurzaam eetpatroon kan komen zonder dat dit te duur wordt.

Uit het onderzoek bleek dat men voor slechts 2,60 euro al duurzaam kan eten, elke dag weer.

Gezond bezig

De aarde raakt uitgeput

Wanneer er gesproken wordt van duurzamer eten, dan heeft dat in dit geval betrekking op de uitstoot van de broeikasgassen. Volgens Van Dooren is er een grote uitwerking op de duurzaamheid mogelijk zonder hier veel van te merken in de portemonnee.

Dit kan door de hoeveelheid vlees terug te brengen naar 50 gram en de melk te beperken tot 1 glas per dag.

Dit is slechts een voorbeeld, want er zou eigenlijk veel moeten veranderen. Van Dooren stelt dat we een eetpatroon hebben aangenomen dat op de eerste plaats te luxe is, maar dat daarnaast ook de grens van wat de aarde aankan overschrijdt.

Het Westerse consumptiepatroon breidt zich steeds verder uit over de wereld en deze negatieve effecten gaan niet onopgemerkt voorbij. De natuurlijke bronnen die de aarde rijk is raken volledig uitgeput.

Kies voor Hollandse groenten

Hollandse groenten recepten passen uitstekend binnen het menu van iemand die duurzaam en betaalbaar wil eten. Het onderzoek toont aan dat deze groenten, die zijn geteeld in de buitenlucht, heel gezond en duurzaam zijn.

Hierbij valt te denken aan wortelen, broccoli, bloemkool, zuurkool, uien, boerenkool en sperziebonen. Dit zijn over het algemeen groenten die al vrij veel gegeten worden in Nederland, maar volgens Van Dooren mag dit nog wel wat meer worden.

De proef op de som

Van Dooren nam de proef op de som en stapte de supermarkt in. Het doel was om een mandje te vullen voor twee personen. Eenmaal met wat de gemiddelde Nederlander gebruikt en eenmaal met uitsluitend gezonde en duurzame producten.

Het doel was om het laatste mandje het goedkoopst te laten zijn, en dit is gelukt. Hierbij nam hij voornamelijk noten en peulvruchten in plaats van dierlijke producten en werd er gekozen voor sojadrink met calcium in plaats van yoghurt en melk.

Boycot slechte producten

Uiteraard zijn er producten die relatief prijzig zijn in de aanschaf en daarnaast eigenlijk ook een aanslag op het milieu plegen.

Deze producten kan men volgens Van Dooren uiteraard altijd het beste gewoon laten staan. Het gaat dan om producten die veel toegevoegde suikers bevatten, zoals snoepjes, koekjes en frisdranken met veel suiker.

Ook alcoholhoudende drankjes vallen onder de producten die eigenlijk echt in de schappen moeten blijven staan.

Slecht 1 op de 10 nl huishoudens eetgezond

Iedereen weet dat gezond eten belangrijk is voor lichaam en spieren, maar niet iedereen hecht hier veel waarde aan.

PanelWizard Direct heeft een onderzoek uitgevoerd, met La Place als opdrachtgever, naar de eetgewoonten in Nederland. Hierbij werden de eetgewoonten van ruim duizend Nederlandse huishoudens nader bekeken.

Uit dit onderzoek is gebleken dan slechts zo’n 10% van deze huishoudens dagelijks vers en gezond eet. Dit komt neer op een kleine 800.000 huishoudens.

Onder vers en gezond eten wordt verstaan dat er een gerecht gekookt wordt waarbij er geen gebruik wordt gemaakt van producten die geschild, verpakt of anderszins bewerkt zijn.

Verse boterham belangrijker

Er werd niet alleen gekeken naar de huishoudens in het algemeen, maar ook naar de verschillen onder de leeftijdscategorieën. Onder de jongeren blijkt dat ongeveer 35% dagelijks gezond eet, terwijl dit percentage onder de 50-plussers aanzienlijk hoger is, namelijk 43%.

Uiteindelijk heeft zo’n 65% van alle ondervraagden aan wel veel waarde te hechten aan vers en gezond eten. In het onderzoek werd ook eens nader bekeken waarom er dan toch relatief weinig vers en gezond gekookt wordt.

41% van de ondervraagden gaf aan dat de oorzaak hiervoor ligt in het gebrek aan tijd om te koken met verse producten. Er wordt het meest waarde gehecht aan de versheid van de boterham.